Soos Kiek Uut
Home - Terug naar Activiteiten

VERSLAG 4e TOUR DE HOLTERBERG TE HOLTEN, 10 JUNI 2015 (182)  

Vooraf is er her en der het nodige weer bijgeschaafd in het programma. We gaan vandaag met 16 sportlieden naar de 4e editie van het klootschieten, op de Holterberg. Er is geen Toektoek nodig omdat er geen wandelaars zijn, dus alles "schiet" mee. Er gaan 3 auto's rechtstreeks en de overigen, een elftal, reizen met de trein. Rond half elf spoeden velen zich naar een NS station, Apeldoorn, Deventer en Colmschate. Maar er komt helaas weer gedonder bij de NS, een wisselstoring gaat ons programma ontregelen. in De trein van 10.51 zitten de Apeldoorners en te Deventer stappen om 11.06 er 8 bij in. Luttele minuten later te Colmschate nog eentje. Op het perron te Deventer is iedereen mooi op tijd,  perronassistente Nancy helpt ons voortreffelijk, ze zegt doe maar rustig aan want het stoppertje naar Holten heeft een viertal minuten vertraging. Hans feliciteert Peter met zijn verjaardag van gisteren en hoort zijn Rijkje door de telefoon praten over een overlijden en vertaal dat meteen naar James, Hansi, Last, en condoleer Willem de Witte met dit breaking news. Dan belt Gunther op en deelt mede dat er geen treinen rijden tussen Apeldoorn en Deventer. Dus we zoeken een wachtplek op uit de wind en in de glunderende zon. Uiteindelijk vertrekken we om 11.51 naar Holten en komen aan om 12.05 ipv 11.19 uur. Er komen 2 autos de Berg af om ons op te halen, maar het merendeel gaat toch via het Beukenlaantje naar Buitengewoon wandelen. Overigens, de gemeente Rijssen/Holten gaat voorstellen om in de toekomst het Beukenlaantje af te sluiten voor auto verkeer vanwege het aantasten van de oude bestaande beukebomen. Iets voor 12.30 is iedereen ter plaatse op het zonovergoten terras van "Buitengewoon Holten". Hehe eindelijk een lekkere kop koffie en velen nemen een broodje gezond of een vette hap. Vervolgens worden de groepen geloot, zie hieronder.

A-1: Hans en Rijkje Veldwachter
A-2: Ria van 't Erve en Frank van Moorsel
B-1: Bart en Tinie Beekman
B-2: Willem de Witte en Hans Nijhof.
C-1: Jose Grana Moreira en Hans Plant.
C-2: Gunther Bosch en Carel Heerius.
D-1: Peter en Maria Hoogerdijk met Babou.
D-2: Henk Riethorst en Margaret Pauli met Winnie.

Eigenaar Henri Vukkink geeft nog wat veilige spelregels door en onze scheidsrechter, Henk Riethorst, loopt met elke ploeg een klein stukje mee. Dan worden de sporters nerveus, velen zoeken nog het toilet op en de zak met 3 kloten wordt uitgereikt alsmede per groep een  gevulde knapzak met o.a. appel, slaatje, appelsap, chocola en kaas.
Om 13:30 vertrekt ploeg A om te gaan klootschieten. Het parcours is soms iets glooiend en de natuur begint zich te ontplooien, de bermen zijn voorzien van hoge begroeing en vele brandnetels. De eerste groep heeft ook de gekoelde fles wodka bij zich waar van na plusminus een dertigtal minuten, bij de eerste afslag een slokje genomen mag worden en daar wordt dan gewacht op de aanstormende ploeg en op deze manier wordt het alcoholhoudendnat dan verder door gegeven. Het is prachtig weer en de temperatuur is rond de 22 graden en een strelend windje op de Berg. De startende groep doet het naar behoren goed, wel vaak de berm in en terstond worden de gekleurde kloten weer terug gevonden, natuurlijk af en toe iets langer zoeken. Half uurtje na de start bij het wodka-bankje nemen wij wat te nassen, slaatje,  en te drinken een kleine 10 minuten later komt de volgende groep er aan en wij gaan verder. De serene rust wordt verstoord door veel sirene geluiden. (De volgende dag staat in de krant dat een verwarde man in Rijssen de brandweer heeft gebeld dat er een grote schuur in brand stond, de hulptroepen zijn uitgerukt en er stond niets in brand, vandaar het geluid van de sirenes.) wederom een half uurtje verder, appel met sapje en pauze van een slordige 9 minuten en weer verder. Na een stief kwartiertje wederom linksaf de weg richting de Canadese Begraafplaats, op dit lange stuk verdwijnen onze 2 gekleurde kloten, er wordt met taststokken flink in het hoge gras/brandnetels geslagen en na iets meer dan 15 minuten zijn de kloten weer op het schietterrein, even wat bijhappen, kaas en muesli en gaan dan snel verder want de achterliggers komen naderbij. Het is 15.25 uur als de A-groep voor de laatste keer links af slaat en Hans werpt zijn kloot finaal onhandig de berm in, wederom zoeken, waarom groeit dit gras ook zo hoog. Maar Frank vindt de kloot snel terug. Het is  3 minuten over vier als we de finishlijn hebben gehaald, maar de kloot van Frank is via een boom weg geketst, achter de finish, Wederom lang zoeken en de achterliggers halen ons in feite in, vanwege het zoeken en om 16.18 ziet Carel de kloot gewoon in de goot van de weg liggen, wij zijn blij en hebben nu wel zin in een drankje. De ploegen B en C zijn dus binnen en we moeten wachten tot iets over vijf uur als de D groep binnen komt met spelend scheidsrechter. Hij schudt met zijn hoofd en deelt mede dat volgend jaar de spelregels aangepast moeten worden, hij zal zich buigen over de regels die Hans nu hanteert. In ieder geval heeft iedereen volle pret gehad onder weg en op het terras is het genieten en bijkomen van de sportieve prestaties. Henk heeft volle bewondering voor de geleidehonden, Balou en Winnie,  die in no time de zoek geraakte kloten onmiddellijk weer op het parcours hebben gebracht. In ieder geval alle kloten zijn weer keurig netjes ingeleverd. De speellijsten worden gecontroleerd en we zijn klaar voor de ceremonie. Om 17.37 uur vindt de prijsuitreiking plaats.

Uitslag 4e Tour de Holterberg 2015:

1. D2 Henk en Margaret ----- 24 + 28 = 52 worpen.
2. C1 Jose en Hans P. ------- 30 + 28 = 58 worpen
2. B2 Willem en Hans N. ----- 31 + 27 = 58 worpen.
4. B1 Bart en Tinie ------------ 27 + 32 = 59 worpen.
5. A2 Ria en Frank ------------ 30 + 30 = 60 worpen.
5. C2 Gunther en Carel ------ 35 + 25 = 60 worpen   
7. A1 Hans en Rijkje ---------- 35 + 31 = 66 worpen.
8. D1 Peter en ria ------------- 38 + 31 = 69 worpen.

Het record van Soos Kiekuut blijft in handen van Jan en Riekie van der Horst met 47 worpen uit 2012.

Rijkje overhandigt schitterende prijzen aan de volgende teams:
De gedeelde 2e plaats met 58 worpen voor Willem, Hans N., Jose en Hans P. ieders van de Deventer kermis een kaneelstok. het winnende team van Henk en Margaret krijgen ieders een Bussink Koekhuisje en de welverdiende troostprijs is voor Peter en wederom van de kermis een rode zuurbal. De hoofdscheidsrechter verstrekt alle sporters nog een verfrissend drankje. Het loopt al tegen zes uur en de organisator sluit deze geweldige dag weer af met al zijn blijheid, droevenis enz.. In ieder geval volgend jaar wordt het een mooie 5e editie, want dan is Henri Vukkink 50 jaar en wil er iets moois van maken en  dan spelen we ook met de nieuwe spelregels. De luidjes van Buitengewoon Holten worden ook vriendelijk bedankt en krijgen ook een Bussink Koekhuisje, iedereen rekent af en de Kiekuutvlag wordt weer opgevouwen. De auto's gaan weer huiswaarts en een 3tal treinreizigers gaan nu met de auto naar huis. Het is 18.19 uur als we huiswaarts keren, een achttal met de trein van 18.38 naar Deventer.

De fotograaf vandaag is Hans Nijhof, onze hoffotograaf was afwezig vanwege andere afspraken.
Luister maar naar de volgende link: uitleg+prijsuitreiking 2015.

Kijk/luister ook maar eens op:
www.buitengewoonholten.nl

 

De gasten van vandaag zijn: Bart/Tinie Beekman, Gunther Bosch, Ria van 't Erve, Jose Grana Moreira,  Carel Heerius, Peter/Ria Hoogerdijk, Frank van Moorsel, Hans Nijhof, Margaret Pauli, Hans Plant, Henk Riethorst, Willem de Witte en Veldwachter Rijkje en Hans.


Terug naar boven