Soos Kiek Uut
Home - Terug naar Activiteiten












Klik hier om het verslag te beluisteren

Mostermaker Willem de Witte (47)

Op de eerste vrijdag van augustus 2003, ook de eerste dag, wordt er rondom 13:45 uur verzameld in het NS station van Deventer. Het is smoorheet buiten en binnen trouwens ook. Vandaag is de Kiekuut groep klein, wel is Thomas Kroeze de begeleider van Hans V. aanwezig, Thomas was ook bij de oprichting in de Bruynssteeg erbij, hij verzorgde toen de thee en limonade en toen was het ook warm herinnert hij zich. Goed we vertrekken wandelend naar de Rielerweg 21. Ondertussen zijn daar ook al soosleden rechtstreeks naar toe gegaan. Even na twee uur worden we welkom geheten door Willem en Corrie de Witte in hun mooie grote keuken en daaraan vast een grote serre. Corrie de gastvrouwe schenkt de koffie/thee in en Willem begint met zijn verhaal hoe hij begonnen is en hij kent ook nog enkele Kiekuuters die enkele jaren geleden in de keuken van Brinkgeven zijn geweest. Dan vertelt hij zeer boeiend het wel en wee van het mosterdmaken hier in Deventer. Mijn memorecorder heeft voor jullie de volgende aantekeningen gemaakt:

** Willem, 54, werkt als hoofd voeding op Brinkgreven.
** Koken altijd zijn hobby gebleven.
** Heeft veel aan catering gedaan, Mexicaanse feesten etc.
** Laatste tijd geeft hij prive kooklessen in zijn moderne keuken.
** Sinds enkele jaren de Deventer Mosterd
** 3000 jaar voor onze jaartelling was er al mosterd.
** Uit het grote mosterdboek vertelt Willem ook heel wat gezegden, zoals "Waar Abraham de mosterd haalt" en "Als mosterd na de maaltijd".
** Ook waar de naam mosterd vandaan komt, er zijn diverse mogelijkheden en eentje er van is uit Duitsland, Moss, Joods, Moos, Zakenman, geld verdienen.
** Vroeger was Deventer bekend om de Golbach mosterd.
** Zoon Golbach gesproken en in de Walstraat op nummer 64 heeft Willem een etalage met zijn mosterdpotjes op het zelfde nummer waar ooit Golbach heeft gezeten.
** Willem heeft een eigen kruidentuin.
** De mosterdzaadjes, komen uit de peulvrucht die groeit aan de mosterdstruik.
** De meeste mosterdzaadjes komen uit Canada.
** De mosterdzaden uit de Balkan worden gebruikt als kanarievoer.
** Er zijn 2 soorten, de gele groffe en de zwarte fijne zaadjes.
** Willem koopt de zaadjes in in Wijhe.
** Twee grote mosterdfabrieken: Marne in Groningen en Ton's Mosterd in Zierikzee.

We zitten stilletjes dus te luisteren en we stellen vragen over de mosterd, na het praatje krijgen we de zaadjes ook te voelen. Willem heeft momenteel 8 soorten verschillende mosterd in de verkoop. We krijgen vanmiddag de primeur om de allernieuwste en door hem ook al wettig gedeponeerd, de pindamosterd te proeven. De speciale Deventer Oranjemosterd vanwege Koninginnedag 2003 gemaakt, bestaat uit een derde Jus d'orange, een derde zaad en een derde deel azijn. Bij het maken van orientaalse mosterd moet je zelfs een veiligheidsbril opzetten dit vanwege het gevaar voor de ogen. Dan gaan we kijken hoe de zaadjes worden gekneusd/gemalen. Een oud maalapparaat met heuse kleine "molensteentjes", je weet wel die met de groeven erin. Even later zien we hoe de "natte zaadjes" worden gemalen en nu komt de geur ook sterk naar voren. 

Hierna stort Willem zich op het maken van de mosterdsoep.


Corrie laat ons de verschillende soorten mosterd op een toastje proeven, en wel de volgende:
1. Deventer mosterd
2. Kerrie mosterd
3. Bourgondische mosterd
4. Dille mosterd
5. Knoflook mosterd
6. Honing mosterd
7. Komijne mosterd
8. Pikante mosterd
9. Koninginne mosterd
10. Pinda mosterd

Nog even het mosterdtraject:
** De mosterdpeulvrucht wordt gekneusd
** De mosterdzaadjes worden gezeefd en in koud water gewassen en geweekt.
** Dan worden ze gemaald.
** In Nederland moet er 25% azijn bij, en water, Willem gebruikt bouillon.
** Dan met bouillon, azijn en zaadjes nogmaals malen.
** Dan laten opstijven.
** Dan de spuitzak en de potjes worden gevuld.

Na de proeverij, 16:05 uur, verplaatsen we ons naar de serre, waar even later de pan met mosterdsoep neer gezet wordt en daarbij Turks brood. Het is al warm maar door de overheerlijke soep krijgen we het nog warmer. De jukebox wordt ook nog in werking gezet en dat nodigt dan ook weer voor een tweede bordje uit. Rond half vijf dankt Hans, de mosterdmaker en zijn vrouw voor de boeiende uitleg en de gastvrijheid in de mosterdmakerij. Het presentje van Kiekuut komt later en wel in oktober als "Ons" presentje klaar is. Vervolgens worden nog de nodige potjes mosterd ingekocht en even na kwart voor vijf gaan we weer een ervaring rijker de warmte in.

Voor de liefhebbers hier onder ook het mosterdsoep recept.
Hans Bonthuis heeft de digitale foto's gemaakt en die komen te zijner tijd op onze website te staan.

Hieronder nog enkele email adressen:
www.deventerstadsmosterd.nl
www.kookstudio.guillaume@worldonline.nl
De gasten van vandaag zijn: Tinie/Mirjan Beekman, Hans/Gerry Bonthuis, Carel van Eck, Ria Gorree, Yvonne de Groot, Thomas Kroeze, en Hans Veldwachter

(Kenmerk: Kiekuut/2003/MOSTERD.03)

W.de Witte
Rielerweg 21
7416 ZA Deventer
Tel.:         0570?626430
Fax:         0570?609510
Bank:       Rabobank Schalkhaar nr. 14.62.21.788
K.v.K.:     Deventer 38018507
Email:    kookstudio.guillaume@worldonline.nl
Website:www.deventerstadsmosterd.nl

"MOSTERDSOEP OP DEVENTER WIJZE'
Menugang: voorgerecht
Ingredienten:
80     gr rookspek dobbelsteentjes 50      gr             roomboter 100    gr     uisnippers 50      gr             bloem gezeefd zout

Personen: 4
8 dl bouillon
5 dl melk
100 gr Deventer Stadsmosterd
40 gr preiringen fijn
1 dl slagroom naar smaak:

Recept:
? Smelt de boter, voeg het spek en de uisnippers toe en bak dit zachtjes               lichtbruin
? Voeg de gezeefde bloem in een maal toe en laat het al roerende gaar worden
? Voeg al roerend beetje na beetje de bouillon en de melk toe tot een licht gebonden soep ontstaat
? Voeg de Deventer Stadsmosterd, de slagroom en het zout naar smaak toe
? Voor het serveren zeer dun gesneden preiringetjes toevoegen
? Presenteer de soep met warme knapperige mini broodjes.


Terug naar boven